Beleidsverantwoording

Werk en inkomen

Wat is beoogd en wat is behaald?

Beleidsverantwoording op hoofdlijnen

Werk en inkomen: wat is het?

Dit programma gaat over werk, inkomen en minima- en schuldenbeleid.
Werk omvat alle instrumenten en middelen om Hagenaars die vallen onder de Participatiewet toe te leiden naar werk of school.
Inkomen omvat de instrumenten en middelen om Hagenaars die vallen onder de Participatiewet rechtmatig te voorzien van een bijstandsuitkering of loonkostensubsidie.
Het minima- en schuldenbeleid biedt voorzieningen om Hagenaars met een minimuminkomen actief mee te laten doen in de samenleving. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar kinderen. Ook krijgt de schuldenproblematiek extra aandacht, waarbij de inzet is om schulden zoveel mogelijk te voorkomen, en we mensen met schulden ondersteunen om deze zo snel en integraal mogelijk op te lossen.

Wat is het doel?
Den Haag wil dat iedere Hagenaar in staat is deel te nemen aan de samenleving. Werk en Inkomen zijn hiervoor cruciale randvoorwaarden. Met dit programma wil de gemeente Hagenaars ondersteunen die (tijdelijk) niet in staat zijn om op eigen kracht in hun levensonderhoud te voorzien en maatschappelijk mee te doen.

Waar stonden we in 2019?

Het afgelopen jaar is werk gemaakt van de uitvoering van de bestuurlijke voornemens uit het coalitieakkoord. Zo is de uitvoering van het Werkoffensief +500 van start gegaan en zijn de eerste resultaten geboekt. Al bijna de helft van de uitkeringsgerechtigden waarmee weinig tot geen contact was, is inmiddels uitgebreid gesproken over hun wensen en mogelijkheden. 2019 is ook het jaar waarin het nieuwe Gemeentelijk Werkbedrijf vorm kreeg. Per 1 januari 2020 gaat dit werkbedrijf daadwerkelijk van start onder de naam 'Den Haag Werkt'. In deze organisatie wordt de sociale werkvoorziening en de dienstverlening op het gebied van re-integratie en werk aan inwoners en werkgevers, samengebracht. Zo bundelen we de kansen om mensen naar passende banen te begeleiden optimaal.

De vernieuwingen in het kader van de schuldenaanpak zijn ook in 2019 doorgezet, onder meer met pilots gericht op jongeren en het toegankelijk maken van de dienstverlening in de wijken. Daarnaast vierde de Ooievaarspas - de pas waarmee verschillende vormen van ondersteuning voor minima wordt aangeboden - dit jaar zijn 30ste verjaardag. Daarnaast kreeg dienstverlening aan kwetsbare burgers het afgelopen jaar een impuls, waarbij is ingezet op de ontwikkeling van meer integrale dienstverlening, waarin alle aspecten (financiën, werk en opleiding) aan bod komen. Zo bieden we ondersteuning waar nodig, en zetten we in op meedoen op een manier die aansluit bij de mogelijkheden van de inwoner, bijvoorbeeld binnen de banenafspraak, of beschut werk

Belangrijkste mijlpalen

Werk
In 2019 is het Werkoffensief+500 officieel van start gegaan met als ambitie om jaarlijks 500 mensen extra uit de bijstand aan het werk te helpen. Daarmee zetten we voor 2019 met het Werkoffensief +500 en het Werkgevers Servicepunt in op een totale uitstroom uit de bijstand van 3.100 uitkeringen. Dit heeft in 2019 geresulteerd in een uitstroom van 3.115 beëindigde bijstandsuitkeringen.
In 2019 zijn totaal 4.558 mensen begeleid bij re-integratie of participatie, waarvan 4.248 via Werkgevers Servicepunt en Werkoffensief +500 (t.o.v. een doelstelling van 4.500). Het gaat daarbij om mensen waarvan de uitkering volledig, of gedeeltelijk (door parttime werk) is beëindigd, waaronder 170 STiP-medewerkers die zijn doorbemiddeld naar een reguliere baan en er 717 mensen zonder uitkering re-integratie ingezet naar werk of opleiding. Ten slotte zijn 310 mensen zonder uitkering via participatie voorzieningen begeleid.

Het vergroten van de kansen op arbeidsdeelname door middel van gesubsidieerd werk en het bevorderen van de doorstroom naar regulier werk. Er zijn in een voorgaande coalitieperiode (2014 – 2018) extra middelen beschikbaar gesteld om STiP-banen te creëren (Sociaal Traject in Perspectief). Deze banen zijn bedoeld voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die lang een bijstandsuitkering ontvangen. Daarbij hebben zij veelal een arbeidsbeperking waarmee ze tot de doelgroep van de banenafspraak behoren. Mede dankzij de STiP-banen is onze arbeidsmarktregio landelijk nu één van de koplopers in het realiseren van de banenafspraak. Er zijn tot en met dit jaar 207 STiP-medewerkers doorgestroomd naar regulier werk. Eind 2019 werd voor 1.076 personen (doelgroep banenafspraak) loonkostensubsidie verstrekt.

Het bieden van beschut werk bij het gemeentelijk werkbedrijf, de gemeente of bij andere werkgevers.
Beschut werk is werk voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking die zoveel ondersteuning nodig hebben dat reguliere werkgevers hen niet zonder meer in dienst nemen.
De gemeente Den Haag is landelijk koploper in het realiseren van beschutte werkplekken en realiseert meer werkplekken dan wettelijk verplicht. Voor 2019 is de wettelijke taakstelling voor beschut werk 166 werkplekken, omgerekend naar beschut dienstverbanden bij de gemeente Den Haag zijn dat er 179. Eind december 2019 hadden 246 mensen een beschut dienstverband bij de gemeente Den Haag.

Het inzetten op 5% social return bij gemeentelijke (inkoop)opdrachten en subsidies. Social return is erop gericht om via de gemeentelijke inkoop bij te dragen aan de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aan onze leveranciers vragen wij om bij de uitvoering van een opdracht werkzoekenden of stagiaires in te zetten. Dit kunnen plaatsingen op werk, opleidings- en leerwerkplekken betreffen. In 2019 is op 90% van de (passende) aanbestedingen social return gerealiseerd. In 2019 zijn 1.144 kandidaten geplaatst, waarvan 704 op werk.

Inkomen

  • Het aantal bijstandsuitkeringen in Den Haag is in 2019 met 3,9% gedaald naar 24.139 uitkeringen op 31 december 2019.
  • In 2019 zijn 7.664 bijstandsaanvragen afgehandeld, waarvan er 4.636 zijn toegekend. Het
    afwijzingspercentage bedroeg 40%. Het aantal bijstandsaanvragen is ten opzichte van 2018
    met 5,4% gedaald.

 Minima- en schuldenbeleid

  • Met de regelingen uit het minima- en schuldenbeleid wordt 97% van de doelgroep bereikt
  • In 2019 zijn vanuit het Schuldenlab070 succesvol gebleken pilots (Jongeren Perspectieffonds en Helpdesk Gelzaken) geborgd binnen de reguliere dienstverlening. Eind september is in het kader van ‘Schuldenlab070 presenteert’ een week lang, samen met ervaringsdeskundigen en publieke en private samenwerkingspartners, aandacht gevraagd voor armoede en schuldenvraagstukken.

Dit jaar bestond de Ooievaarspas 30 jaar en is de verjaardag met 1.350 pashouders groots gevierd in Madurodam, is een diner georganiseerd voor 600 pashouders en was tijdens het UIT Festival een gedeelte ingericht voor de Ooievaarspas.

Indicatoren en kengetallen

Prestatie-indicatoren

Nulmeting 2018

Realisatie 2019

Begroting 2019

Het aantal personen waarvan re-integratie heeft geleid tot een beëindigde uitkering *

3.119

3.115

3.100

Het aantal personen dat uitstroomt en binnen een jaar weer in de bijstand komt **

476

151

475

* Deze indicator geeft inzicht in de effectiviteit van het re-integratiebeleid m.b.t. uitstroom uit de BUIG. Deze bestaat uit reguliere uitstroom en 500 extra uit intensivering uitstroom bijstand (werkoffensief +500).

** Deze indicator geeft inzicht in hoeverre de inzet van re-integratie-instrumenten tot een duurzame werkhervatting van ex-uitkeringsgerechtigden heeft geleid. 

Effectindicator

Nulmeting 2018

Realisatie 2019

Begroting 2019

Het aantal uitkeringsontvangers dat gesanctioneerd wordt *

328

503

330

* Het totaal aantal beëindigde en verlaagde uitkeringen als gevolg van opgelegde sancties.

Kengetallen

Actuele peildatum

Waarde

Het bijstandsvolume als percentage van de huishoudens in Den Haag

2019

9,9%

Percentage huishoudens/mensen met inkomen van 110% van het Wettelijk sociaal minimum (Wsm).

2019

niet  beschikbaar

De twee bovenstaande indicatoren geven een indicatie van de relatieve sociale problematiek in de gemeente Den Haag. 

Beleidsindicatoren (Rijk) 

Eenheid

Actuele peildatum

Waarde

Kinderen in uitkeringsgezin                                       

% kinderen tot 18 jaar                                                                          

2019

 niet beschikbaar

Netto arbeidsparticipatie

% van de werkzame beroepsbevolking t.o.v. de beroepsbevolking

2019

niet beschikbaar

Werkloze jongeren                                                            

% 16 t/m 22 jarigen                                             

2019

niet beschikbaar

Personen met een bijstandsuitkering

Aantal per 10.000 inwoners

2019

76,5

Lopend re-integratievoorzieningen

Aantal per 10.000 inwoners van 15 - 64 jaar

2019

niet beschikbaar