Groenbeheer
Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven en aan klimaatadaptatie. In de Agenda groen voor de stad (RIS 294705) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. In 2019 zijn de uitgangspunten van deze agenda verder uitgewerkt bij het opstellen van de Nota Bomen en de Nota Stadsnatuur. De voortgangsrapportage over de Agenda Groen wordt samen met de geactualiseerde Bomennota aan de raad toegezonden.
Straatbomen
Het beleid over straatbomen is opgenomen in de nota ‘Haagse bomen’ (RIS 158380). In 2019 is gestart met het actualiseren van deze nota. De verwachting is dat de geactualiseerde nota in het voorjaar van 2020 ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd.
De reguliere uitval van bomen als gevolg van ziekten, plagen, storm en ouderdom schommelt
jaarlijks tussen de 1.100 en 1.400 bomen. Dit jaar zijn als gevolg van reguliere uitval ca. 1.250 bomen verwijderd. In de winter worden 1.250 bomen geplant.
De aanpak van de veiligheidsproblemen bij 2.200 populieren is gedeeld met de raad (RIS 301381) . Als vervolg zijn er vijf bewonersavonden georganiseerd. Op vier locaties is de voorkeur door de bewoners uitgesproken om alle bomen te vervangen. Op één locatie (omgeving sportvelden Houtrustlaan/-weg) is de voorkeur door bewoners uitgesproken om een deel van de bomen gefaseerd te vervangen. Een ander deel van de onveilige populieren wordt gekandelaberd.
Het rooiwerk voor een eerste groep van 1.040 populieren is aanbesteed. Populieren staan veel langs hoofdwegen; dit betekent dat de kap veel begeleidende maatregelen vergt, waardoor niet alle geplande bomen direct gekapt kunnen worden. In 2019 zijn circa 550 populieren gekapt en de resterende 490 bomen zijn doorgeschoven naar 2020.
Klimaatadaptieve stad en extra groen en bomen
In 2019 is circa 10.000 m2 aan buitenruimte omgezet van steen naar groen. Zo is o.a. extra groen gecreëerd aan het Enthovenplein, Erasmusweg, Vaillantplein, Stortenbekerstraat, Bagijnestraat en de Kaapstraat. Daarnaast is onderzoek naar een aantal vergroeningsplannen opgestart zoals het Haegsch Hof in de Rivierenbuurt, Parallelweg in de Schilderswijk en Mozartlaan in Waldeck. Door het realiseren van extra groen is het aantal bomen in Den Haag met 150 toegenomen tot 117.000.
Grote groengebieden
Het groenonderhoud in grote groengebieden heeft extra aandacht gekregen. Hieraan is in 2019 € 0,3 mln. besteed. Samen met het beheerplatform Vrienden van het Zuiderpark is begonnen aan het opstellen van een visie op het gebruik van het Zuiderpark. Er is gestart met de belangrijke component: ‘in gesprek gaan met de stad’. Dit wordt voortgezet in 2020. Ook is een ecologisch onderzoek uitgevoerd waarbij de specifieke aandacht is gevraagd voor het doen van verbetervoorstellen voor de ecologische waarden van het park.
Aan de hand van het plan van aanpak Visie denktank Scheveningse Bosjes en Westbroekpark inclusief waterpartij (RIS 299399) is gewerkt aan de quick wins en een beheerplan voor dit gebied. In de zomer hebben bewoners kunnen stemmen op hun favoriete meubilair en materialisering van de paden in de Scheveningse Bosjes. Dit is uitgewerkt tot een conceptvisie dat met de belanghebbenden is besproken. In 2020 wordt deze visie definitief gemaakt.
Verder is met de klankbordgroep en op een goed bezochte bewonersavond informatie verzameld voor het beheerplan voor de Scheveningse Bosjes. Dit wordt begin 2020 verder uitgewerkt. Met vrijwilligers is op de natuurwerkdag in de Scheveningse Bosjes gewerkt aan extra aanplant en beheer van opschot van esdoorns.
Stedelijke ecologische verbindingszones
De nota Stedelijke ecologische verbindingszones 2008 - 2018 (RIS 159450) bevat sinds tien jaar de kaders voor het behoud en de ontwikkeling van de kwaliteit van de ecologische verbindingszones. In 2019 is gewerkt aan het actualiseren van de nota. In de nieuwe nota zijn de ambities van de Agenda groen voor de stad ten aanzien van biodiversiteit uitgewerkt. De nota wordt in het eerste kwartaal van 2020 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
In 2019 zijn inrichtings- en beheerplannen voor de Laakzone, het Rode Kruisplantsoen en natuurvriendelijke oevers opgesteld om de kwaliteit en functionaliteit hiervan te verbeteren. Uitvoering start in 2020
De groeninrichtingen van de stedelijke ecologische verbindingszones zijn o.a. verbeterd door:
- de aanleg van een natuurvriendelijke oever bij het Erasmusplein;
- op meerdere plaatsen te experimenteren met de bestrijding van de Japanse duizendknoop.;
- het betere beheer van bloemrijke graslanden binnen de ecologische verbindingszones;
- met jaarlijks onderhoud en reparatie de functionaliteit van ondergrondse faunapassages voor kleine (zoog)dieren vergroot.
Uitvoeringsbudget groenbeheer | Begroting 2019 | Realisatie 2019 |
Uitvoeringsbudget programma 9 Buitenruimte | 8.402 | 7.168 |
Uitvoeringsbudget programma 14 - Stadsdelen, Integr. en Dienstv. | DPZ | DPZ |
Totaal |